Для інтернет-аферистів і шахрайських “кол-центрів” готують суворе покарання: ВРУ розгляне законопроєкт

Українські парламентарі мають намір посилити покарання за електронне та комунікаційне шахрайство. Зокрема, за незаконне використання персональних даних та банківської інформації з метою заволодіння майном за допомогою електронних засобів буде встановлено кримінальну відповідальність.

Відповідний законопроєкт №10190 Верховна Рада планує розглянути у першому читанні на найближчому засіданні. Про це повідомляє УНН з посиланням на проєкт порядку денного засідання парламенту та законопроєкт.

Деталі законопроєкту

Як йдеться у документі, Кримінальний кодекс України пропонують доповнити статтею 191-1 "Електронно-комунікаційне шахрайство". Під цим поняттям розуміють "протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій".

Інтернет шахраям загрожує, відповідно до законопроєкту, позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

У разі вчинення інтернет шахрайства групою людей заходи покарання передбачають позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 10 років. У воєнний час загрожує позбавлення волі від 7 до 12 років.

Винних у створенні та діяльності шахрайської групи пропонують карати таким чином:

  • організаторів – позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна;
  • учасників – позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна;
  • осіб, які пропонують до участі в шахрайській групі – позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна ( у воєнний час – на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої).

Прийняття законопроєкту дозволить правоохоронним органам притягати до відповідальності осіб, які вчиняють шахрайські дії з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій.

Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment